Atrakcje turystyczne Hinterlocher Mühle

Ellbögen

Młyn Hinterloch w Brandenbergu to żywy kawałek tyrolskiej historii. Doświadcz tradycyjnego rzemiosła mielenia zboża w oryginalnym, w pełni funkcjonalnym młynie i zanurz się w wiejskiej kulturze minionych czasów.

Polecamy, ponieważ

  • 400-letni młyn kukurydziany z pokazami
  • dostępny przez 20-minutowy spacer przez las
  • następnie przekąska od farmera

Opis


Młyn na potoku Falkasanerbach Młyn Hinterloch znajduje się w Innerellbögen w kierunku Arztal. Rok 1738 jest wygrawerowany na kole grzebieniowym, co prawdopodobnie odnosi się do odnowienia tej części przekładni. Ponieważ młyn działał do 1951 r., a koło grzebieniowe było nadal sprawne do tego czasu, wiek młyna można oszacować na jeszcze starszy (około 200 lat).

Młyn należy do 11 gospodarstw (Schneider, Truieler, Fuchs, Adamer, Kastner, Schrötner, Lener, Hinterlarcher, Singer, Käfer i Walzer), których właściciele w regularnych odstępach czasu wybierają spośród siebie "mistrza młyna", który jest odpowiedzialny za zapewnienie sprawnego przebiegu operacji młynarskich i utrzymanie młyna w dobrym stanie.



Obecnie jest nim Franz Peer (Fuchsbauer), który z pomocą pozostałych właścicieli i dwóch lokalnych mistrzów rzemieślniczych (mistrza kowalstwa Josefa Ellera i mistrza kowalstwa Ludwiga Hölzla) odrestaurował prawie całkowicie zniszczony młyn w latach 1995/96 i otworzył go dla publiczności jako młyn piankowy. Historia młynów Najstarszymi narzędziami do mielenia, wygładzania i kruszenia były moździerze i kamienie młyńskie.

Moździerze dały początek młynom do ubijania i ubijania kamienia, podczas gdy kamienie młyńskie dały początek późniejszym, inaczej poruszającym się kamieniom młyńskim. Ich najstarszą formą był ręczny młyn obrotowy, w którym górny kamień młyński był obracany za pomocą promieniowo przymocowanych drewnianych uchwytów lub (później) za pomocą ręcznej korby.

Zwiększony popyt na zboże w starożytności i ulepszone kamieniarstwo doprowadziły do powstania młynów dzwonowych, które były poruszane przez niewolników lub zwierzęta, ale sprawdziły się tylko w dużych rzymskich piekarniach. W tych młynach dolny kamień wystawał jako spłaszczony stożek do wydrążonego kamienia startowego, który zawierał lejek na ziarno, który był otwarty u góry.

Oprócz tego prostego ruchu obrotowego, który był związany z fizjologicznymi ograniczeniami ludzi i zwierząt, wynalazek mechanizmu mielącego, którego rzymski architekt i inżynier Witruwiusz z Werony (współczesny cesarzowi Augustowi, 30 pne - 14 n.e.) dostarczył nam dokładnego opisu w swoim dziele "De architektura", istniał już w starożytności.

Ta technologia młynarska przetrwała 2000 lat, aż do dnia dzisiejszego, a młyn Hinterloch jest również dokładnie tym samym typem młyna. Gorąco polecamy wędrówkę do Innerellbögen do młyna Schaumühle nad potokiem Falkasanerbach iz powrotem przez Oberellbögen (ok. 30 minut).
Punkt startowy: parking Hinterlarcher (Oberellbögen 1, 6083 Ellbögen) i przystanek autobusowy Ellbögen Marxen

Dojazd

Podobne atrakcje

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.