Najlepsze miejsca do zbierania grzybów? Żaden grzybiarz nie powie Ci, gdzie je znalazł. Istnieją jednak pewne ogólne wskazówki. Grzyby często rosną w wilgotnych, omszałych miejscach. Bardzo dobre są małe polany, gdzie grzyby są chronione. Lub na skraju lasu. Tutaj również często można je znaleźć. I jak już wspomniałem: po kilku deszczowych dniach, kiedy znów świeci słońce, można znaleźć mnóstwo grzybów.
Ale zbieranie grzybów ma również coś wspólnego z uczciwością. W Tyrolu istnieje regulacja prawna, zgodnie z którą grzybiarz może zebrać maksymalnie dwa kilogramy grzybów dziennie i tylko między 07:00 a 19:00. Nie istnieje już zasada, że grzyby można zbierać tylko w parzyste dni kalendarzowe. Prawo to jedno, sprawiedliwość to drugie. Z dwóch kilogramów grzybów mogę wyczarować w domu pyszny gulasz grzybowy lub pikantny makaron z kurkami dla całej rodziny. Po co więc zbierać więcej? Jeśli wszyscy w tyrolskich lasach będziemy przestrzegać tej zasady, ochronimy populację grzybów i każdy będzie mógł wybrać się na grzybobranie. Las potrzebuje grzybów. Zapewniają one między innymi składniki odżywcze dla wielu drzew.
Jeśli chcesz zacząć zbierać grzyby, oto krótki przegląd najczęstszych grzybów w lasach Tyrolu.
Borowik jest prawdopodobnie królem grzybów jadalnych. Jego miąższ jest jędrny, szczególnie nadaje się do pieczenia, a smak jest nieporównywalny. Owocniki mają zazwyczaj brązowawy kapelusz, pory w kolorze od białego do oliwkowo-żółtawego, jasny wzór siatki na trzonie i biały kolor, rzadko po naciśnięciu. Borowiki najczęściej występują po deszczowych dniach podczas ciepłego lata, ale można je również znaleźć do końca września.
Uderzające żółte, złote kurki są również nazywane kurkami w Tyrolu ze względu na ich kolor. Zwykle można je znaleźć w grupach pod drzewami, na omszałych obszarach i małych polanach. Kurki są bardzo poszukiwanymi grzybami jadalnymi, ponieważ mają pikantny smak i dodają wyjątkowego charakteru każdej potrawie grzybowej. Charakterystycznymi cechami kurki są kształt i kolor kapelusza oraz trzonu owocnika. Żółtko do złocistożółtego kapelusza ma średnicę od 2 do 9 centymetrów i początkowo ma kształt półkulisty do kopulastego, który następnie zmienia się w kształt lejka.
Podgrzybek brzozowy to średniej wielkości lub duży grzyb rurkowy z brązowawym, drobno filcowym kapeluszem, wyraźnie czarną łuską i białym miąższem pod brzozami. Ten bardzo dobry grzyb jadalny najlepiej rośnie - jak sama nazwa wskazuje - w pobliżu brzóz. Grzyb brzozowy często można znaleźć na skraju lasu. Należy zbierać tylko młodsze okazy, ponieważ wciąż mają jędrny miąższ. Ten łagodny grzyb jadalny można znaleźć w Tyrolu od czerwca do października.
Bovist to smaczny grzyb, który kiełkuje w lasach od początku lata do końca jesieni i często wygląda jak klasyczny pieczarka. Ze względu na przyjemnie łagodny smak i obfitość, jadalny boczniak jest bardzo popularny. Jednak przed wyruszeniem do lasu należy być w stanie rozróżnić różne rodzaje Bovist. Istnieją bowiem również niejadalne, a nawet trujące odmiany tego typu grzybów. Lepiej je zostawić, jeśli nie masz pewności.
Każdy zna tego grzyba. Czerwony kapelusz z białymi kropkami: Muchomor sromotnikowy jest jednym z najpiękniejszych i najbardziej kolorowych grzybów w naszych lasach. Ale każdy wie również, że muchomor jest trujący! Ten grzyb jest pięknym motywem fotograficznym. Zostaw go tam i ciesz się grą kolorów najsłynniejszego grzyba. Przewracanie trujących grzybów jest szkodliwe dla lasu, ponieważ muchomor sromotnikowy i inne trujące grzyby również odgrywają ważną rolę w ekosystemie.
Parasol to rewelacyjny grzyb jadalny, bardzo łagodny i zwykle rosnący w grupach. Kapelusz jest początkowo całkowicie pokryty brązową skórką, która wkrótce pęka i rozrywa się na pierzaste kawałki. Moja rada dotycząca Parasola: wystarczy położyć czapkę na grillu, dodać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu - Parasol to prawdziwa uczta. Parasol ma tutaj niejadalnego sobowtóra - szafranowego grzyba parasolowego. Oba są bardzo często mylone, a szafranowy grzyb parasolowy powoduje silną reakcję nietolerancji u wielu osób (ból brzucha, nudności, wymioty...). Parasol jest również jednym z grzybów najczęściej mylonych z grzybem bulwiastym.
Szczerze mówiąc, nie ma potrzeby zbierania charlaków. Istnieje kilka trujących i niejadalnych gatunków grzybów mlecznych. Te z różowym mlekiem można jeść, ale te z ostrym mlekiem mogą powodować straszne rozstroje żołądka.
Pieczarka czerwona to dość charakterystyczny grzyb w kształcie kielicha, który wewnątrz mieni się od czerwonego do pomarańczowego. W Tyrolu często występuje w regionach wysokogórskich. Grzyby kubkowe są również wspaniałymi motywami fotograficznymi, ale odradzamy ich spożywanie.
Russula jest jednym z tych grzybów, które można znaleźć bardzo często w Tyrolu. Jest to doskonały grzyb jadalny. Po znalezieniu lasu, w którym występuje Russula, szybko zbierzesz dozwolone dwa kilogramy grzybów. Jadalne rusałki mogą mieć dowolny odcień koloru, od czerwonego do brązowego. W Tyrolu rusałki można znaleźć od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych, pod dębami, bukami miedzianymi, sosnami i świerkami. Russula preferuje gleby piaszczyste i krzemianowe, ale unika czystych gleb wapiennych.
Ogólnie: jeśli nie jesteś pewien, czy grzyb jest jadalny, po prostu go zostaw. Jestem pewien, że za następnym drzewem znajdziesz grzyba, którego dobrze znasz i którego możesz bez wahania włożyć do garnka.
Po polowaniu przychodzi przyjemność. Jestem jedną z tych osób, które czyszczą grzyby w lesie. Wtedy oszczędzam sobie większości pracy w domu. W kuchni używam tylko szczoteczki do zębów, aby usunąć ostatnie zabrudzenia. Jeśli grzyb nadal nie jest czysty, umieszczam go na chwilę pod wodą. Ale nie na zbyt długo. Mój ulubiony przepis jest prosty, smak grzybów powinien być na pierwszym planie:
Składniki:
Przygotowanie: Oczyścić i posiekać grzyby. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli i dodaj grzyby. Dopraw solą i pieprzem tuż przed podaniem. Następnie dodaję do grzybów dużo ziół i doprawiam zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną chili. Na sam koniec dodaję odrobinę śmietany, wrzucam tagliatelle na patelnię i gotowe. Smacznego!
Porada dotycząca grzybów:
Jeśli masz teraz ochotę "wybrać się na grzyby" podczas wakacji w Tyrolu, ale nie jesteś pewien, czy Twój łup jest jadalny, lub jeśli po prostu chcesz pogłębić swoją wiedzę na temat grzybów, masz możliwość zbadania swoich znalezisk przez ekspertów w poradni grzybowej stowarzyszenia grzybowego Jenbach. Od czerwca do początku października poradnia jest otwarta w każdy piątek i niedzielę od 18:30 do 20:00 .
Stowarzyszenie grzybów jest również reprezentowane online na stronie www.pilzverein-tirol.com, blogach i na Twitterze @pilzetirol i Facebooku (Pilzverein Tirol).
W Innsbrucku działa również poradnia grzybowa. Porady można tam uzyskać po wcześniejszym umówieniu się od poniedziałku do piątku w godzinach porannych.