Przepis Zum Nachbacken: Apfelstrudel

Przygotowanie: 50 minut
süß
Poziom trudności: mittel
8 porcji

Reinhard Hacker von der Café-Konditorei Hacker in Rattenberg hat uns sein Rezept für einen Apfelstrudel verraten. Der feine Duft nach Äpfeln und Zimt lässt Kindheitserinnerungen wach werden.

Składniki

Ciasto

  • 440 g Mąka
  • 2 Kawałek małe jajka
  • 60 g Olej
  • 1 Szczypta Sól
  • 160 g letnia woda

Nadzienie

  • 1200 g Jabłka (odmiana kwaśna)
  • 120 g Cukier
  • 1 Szczypta Cynamon
  • 250 g Bułka tarta
  • roztopione masło
  • jeden Garść Sułtanki
  • trochę rumu

Do dekoracji

  • trochę cukru pudru
  • 120 g Cukier
  • 1 Szczypta Cynamon
  • 250 g Bułka tarta
  • roztopione masło
  • jeden Garść Sułtanki
  • trochę rumu

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, jajka, olej, sól i letnią wodę i ugniataj. Ciasto musi odpocząć przez co najmniej pół godziny; najlepiej przygotować je dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.

Podczas wyrabiania ciasta należy rozciągać je rękami: Aby to zrobić, uformuj obie dłonie w pięść i obróć ciasto w okrąg. Kontynuuj, aż osiągnie odpowiedni rozmiar i będzie prawie przezroczyste. Następnie umieść ciasto na posypanej mąką ściereczce i posmaruj dolną część roztopionym masłem.

Przygotuj nadzienie

Do nadzienia obrać jabłka i pokroić na kawałki, usmażyć bułkę tartą na maśle i namoczyć rodzynki sułtańskie w rumie. Wymieszaj wszystko z cukrem i cynamonem w misce. Następnie dodaj nadzienie na wierzch ciasta: Im więcej nadzienia, tym lepiej.

Przygotowanie strudla jabłkowego do pieczenia

Następnie zwiń ciasto za pomocą ściereczki do naczyń. Umieść zwinięty strudel jabłkowy na blasze do pieczenia. Uwaga: krawędź musi być skierowana w dół, w przeciwnym razie podczas pieczenia stanie się bardzo twarda i nie będzie można jej pokroić. Posmaruj strudel roztopionym masłem i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 200° i kolejne 30 do 45 minut w temperaturze 180°. Strudel jabłkowy jest gotowy, gdy tylko wypłynie z niego część soku jabłkowego. Czas pieczenia zależy od rodzaju użytych jabłek. Gotowy strudel posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.