Reinhard Hacker von der Café-Konditorei Hacker in Rattenberg hat uns sein Rezept für einen Apfelstrudel verraten. Der feine Duft nach Äpfeln und Zimt lässt Kindheitserinnerungen wach werden.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, jajka, olej, sól i letnią wodę i ugniataj. Ciasto musi odpocząć przez co najmniej pół godziny; najlepiej przygotować je dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Podczas wyrabiania ciasta należy rozciągać je rękami: Aby to zrobić, uformuj obie dłonie w pięść i obróć ciasto w okrąg. Kontynuuj, aż osiągnie odpowiedni rozmiar i będzie prawie przezroczyste. Następnie umieść ciasto na posypanej mąką ściereczce i posmaruj dolną część roztopionym masłem.
Do nadzienia obrać jabłka i pokroić na kawałki, usmażyć bułkę tartą na maśle i namoczyć rodzynki sułtańskie w rumie. Wymieszaj wszystko z cukrem i cynamonem w misce. Następnie dodaj nadzienie na wierzch ciasta: Im więcej nadzienia, tym lepiej.
Następnie zwiń ciasto za pomocą ściereczki do naczyń. Umieść zwinięty strudel jabłkowy na blasze do pieczenia. Uwaga: krawędź musi być skierowana w dół, w przeciwnym razie podczas pieczenia stanie się bardzo twarda i nie będzie można jej pokroić. Posmaruj strudel roztopionym masłem i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 200° i kolejne 30 do 45 minut w temperaturze 180°. Strudel jabłkowy jest gotowy, gdy tylko wypłynie z niego część soku jabłkowego. Czas pieczenia zależy od rodzaju użytych jabłek. Gotowy strudel posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.