Przepis Rezept: Tiroler Bauernbrot backen

Przygotowanie: 30 minut
herzhaft
Poziom trudności: mittel
0 porcji

Was wäre die Tiroler Marend (auch Brotzeit oder Jause am späten Nachmittag) oder ein Bergfrühstück ohne ein frisches Bauernbrot? Hier gibt es das Rezept.

Składniki

Składniki

  • 500 g Mąka żytnia
  • 500 g Mąka chlebowa
  • 700-800 ml letnia woda
  • 25 g Zakwas (opcjonalny, ale sprawia, że chleb dłużej zachowuje świeżość)
  • 25 g Przyprawa do chleba (kolendra, kminek, koper włoski i anyż)
  • 1 EL Słód żytni
  • 2 g Sól
  • 2 Działka Suche drożdże

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie powoli dodawaj wodę i mieszaj wszystko za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, aż ciasto uzyska zwartą konsystencję.

Energicznie ugniataj ciasto najpierw w misce, a następnie na powierzchni roboczej (można to również zrobić za pomocą robota kuchennego).

Uformować z ciasta 2 kulki i pozostawić je w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Bochenki powinny być około dwa razy większe.

Upiec chleb

Rozgrzać piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka). Ponownie zagnieść ciasto i uformować 2 bochenki.

Umieść bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 20 minut. Ponacinaj bochenki, aby uzyskać ładną skórkę.

Piec bochenki przez około 1 godzinę. Gdy chleb będzie wydawał pusty dźwięk po uderzeniu w plecy, jest gotowy.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.