Butter, Schnaps, Zucker, Mehl und Eier – in Tirol machen wir Essen fürs Gemüt. Buchteln sehen ein bisschen wie Wolken aus. Und wenn der Hefeteig mitspielt, schmecken sie auch geradezu himmlisch.
Lekko podgrzej mleko. Pokruszyć drożdże i wymieszać. Wymieszaj cukier i mąkę w osobnej misce.
Dodaj mleko i mieszaninę drożdży. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - na przykład obok piekarnika - na około 30 minut.
Dodać 2 jajka, cukier waniliowy i brandy morelową. Jeśli pieczesz Buchteln na przyjęcie urodzinowe dla dzieci, możesz oczywiście pominąć alkohol.
Dodaj masło i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto Buchtel za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego, aż zacznie lekko bulgotać. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Ciasto zwiększyło swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
Wyrabianie ciasta drożdżowego przysparza zmartwień niejednemu kucharzowi-amatorowi. Witamy w Lidze Mistrzów wypieków! Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać, aby przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem: Po pierwsze, ciasto należy dokładnie zagnieść. Następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ponownie zagnieść, uformować, pozostawić do wyrośnięcia po raz drugi i włożyć do piekarnika. Jeśli nie użyjesz składników, które są zbyt zimne, możesz spodziewać się doskonałego Buchteln.
Wskazówka: Bardzo dobrze sprawdza się również mała forma do lasagne.
Aby nadać potrawie typowy wygląd, Buchteln muszą być ułożone blisko siebie w formie do pieczenia. Następnie posmarować roztopionym masłem.
Przykryj formę do pieczenia ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z termoobiegiem górnym/dolnym. Następnie piecz Buchteln przez około 30 minut.
Buchteln pachną cudownie, gdy są świeżo wyjęte z piekarnika. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem. Podawaj na ciepło i, jeśli chcesz, dodaj na wierzch odrobinę sosu waniliowego.