Przepis Buchteln: das Original Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 25 minut
süß
Poziom trudności: mittel
12 porcji

Butter, Schnaps, Zucker, Mehl und Eier – in Tirol machen wir Essen fürs Gemüt. Buchteln sehen ein bisschen wie Wolken aus. Und wenn der Hefeteig mitspielt, schmecken sie auch geradezu himmlisch.

Składniki

Składniki na ciasto Buchtel

  • 320 g Mąka pszenna
  • 2 Kawałek Jajka
  • 100 ml Mleko
  • 1/2 Kostka świeże drożdże (drożdże)
  • 30 g Masło
  • 40 g Cukier
  • 1 Opakowanie Cukier waniliowy
  • 1 EL Sznaps morelowy (opcjonalnie)
  • 1 Szczypta Sól

Inne składniki

  • Dżem morelowy
  • Cukier puder
  • 50 Gram Masło (do wysmarowania formy i posmarowania Buchteln)
  • 1/2 Kostka świeże drożdże (drożdże)
  • 30 g Masło
  • 40 g Cukier
  • 1 Opakowanie Cukier waniliowy
  • 1 EL Sznaps morelowy (opcjonalnie)
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta drożdżowego

Lekko podgrzej mleko. Pokruszyć drożdże i wymieszać. Wymieszaj cukier i mąkę w osobnej misce.

Dodaj mleko i mieszaninę drożdży. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - na przykład obok piekarnika - na około 30 minut.

Dodać 2 jajka, cukier waniliowy i brandy morelową. Jeśli pieczesz Buchteln na przyjęcie urodzinowe dla dzieci, możesz oczywiście pominąć alkohol.

Dodaj masło i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto Buchtel za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego, aż zacznie lekko bulgotać. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Ciasto zwiększyło swoją objętość co najmniej dwukrotnie.

Wskazówka dla początkujących w wyrabianiu ciasta drożdżowego

Wyrabianie ciasta drożdżowego przysparza zmartwień niejednemu kucharzowi-amatorowi. Witamy w Lidze Mistrzów wypieków! Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać, aby przedsięwzięcie zakończyło się sukcesem: Po pierwsze, ciasto należy dokładnie zagnieść. Następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ponownie zagnieść, uformować, pozostawić do wyrośnięcia po raz drugi i włożyć do piekarnika. Jeśli nie użyjesz składników, które są zbyt zimne, możesz spodziewać się doskonałego Buchteln.

Przygotuj Buchteln do pieczenia

  • Krótko ugniataj ciasto Buchtel rękami, a następnie rozwałkuj je wałkiem na posypanej mąką powierzchni roboczej. Ciasto powinno mieć grubość około jednego centymetra.
  • Następnie użyj okrągłego noża, aby wyciąć kółka o średnicy około 8 centymetrów.
  • Teraz umieść łyżeczkę dżemu morelowego na każdym kółku.
  • Ostrożnie złóż kółka i uformuj kulkę. Umieść kulkę w formie do pieczenia uszczelnioną stroną do dołu. Jeśli chcesz, możesz posmarować formę do pieczenia roztopionym masłem.

Wskazówka: Bardzo dobrze sprawdza się również mała forma do lasagne.

Bake Buchteln

Aby nadać potrawie typowy wygląd, Buchteln muszą być ułożone blisko siebie w formie do pieczenia. Następnie posmarować roztopionym masłem.

Przykryj formę do pieczenia ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z termoobiegiem górnym/dolnym. Następnie piecz Buchteln przez około 30 minut.

Buchteln pachną cudownie, gdy są świeżo wyjęte z piekarnika. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem. Podawaj na ciepło i, jeśli chcesz, dodaj na wierzch odrobinę sosu waniliowego.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.