Zum Frühstück gehört eine selbstgemachte Marmelade unbedingt dazu. Am besten schmeckt sie mit selbstgepflückten Beeren. Christine von Lilies Diary im Alpbachtal hat sich auf die Suche nach frischen Heidelbeeren gemacht.
Zagotować jagody, wodę i cukier konserwujący na patelni, mieszając. Umieścić jagody jałowca w torebce z herbatą i zagotować razem z torebką. Dodać sok z cytryny i połowę rumu. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, regularnie mieszając.
Zebrać pianę i wypłukać szklanki bardzo gorącą wodą. Dodać pozostały rum i kawałki jabłka do dżemu i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę, a następnie wyjąć torebkę z jagodami jałowca.
Przeprowadzić test żelowania: wylać 1 łyżkę dżemu na zimny talerz i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Jeśli dżem jest twardy, jest gotowy.
Przelej dżem do słoików, szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem na ok. 5-10 minut. Następnie ponownie odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Dżem jest gotowy następnego dnia. Dżem najlepiej smakuje z tyrolskim chlebem wiejskim!