Przepis Preiselbeermarmelade selber machen

Przygotowanie: 25 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
1 porcji

Im Herbst werden in Tirol die „Granten“, also Preiselbeeren, gepflückt und zu Marmelade eingekocht. Die selbstgemachte Preiselbeermarmelade schmeckt besonders gut zu Wildgerichten.

Składniki

Składniki

  • 1000 g Żurawina
  • 750 g Cukier
  • Woda

Przygotowanie


Przygotuj dżem

Dokładnie umyj żurawinę. Mokrą żurawinę dobrze wymieszać z cukrem i odstawić na noc.

Powoli podgrzać tę ilość na patelni. Zwiększyć ogień, ciągle mieszając, aż żurawina zacznie pękać.

Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie ostrożnie zebrać powstałą pianę. Przeprowadzić test żelowania i jeśli dżem jest zbyt twardy, dodać łyżkę wody.

Gorący dżem przelać do wygotowanych słoików i odwrócić je do góry dnem, aż dżem ostygnie.

Wskazówka

Jeśli nie masz ochoty na ubijanie piany, możesz zdjąć patelnię z dżemem z ognia po zagotowaniu i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Większość piany zniknie, a resztę można wmieszać do dżemu. Dżem jest następnie ponownie doprowadzany do wrzenia przez około 2 minuty i butelkowany na gorąco.

Wariant

Zamiast cukru można również użyć cukru brzozowego (ksylitolu). Ponieważ jednak nie konserwuje on tak dobrze jak cukier, zaleca się gotowanie mniejszych ilości jagód.

Dżem można doprawić odrobiną soku z cytryny lub wanilii, w zależności od upodobań. Ale nie musi tak być, ponieważ smakuje bardzo dobrze bez nich.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.