Was schmeckt besser als Käse? Klarer Fall: Geschmolzener Käse. Kein Wunder also, dass Kasspatzln die Rangliste der beliebtesten Tiroler Gerichte anführen, dürfen die gehobelten Teigwaren doch in einem Meer aus Schmelzkäse baden. Garniert mit knusprig gerösteten Zwiebeln und frischen Kräutern, müssten Spatzln eigentlich als Synonym für „köstlich“ im Duden stehen.
Wymieszaj mąkę, jajka, sól i wodę drewnianą łyżką, aby uformować ciasto. Nie używaj zbyt dużo wody, ciasto powinno być lepkie. Przecisnąć ciasto przez sito lub krajalnicę do spatzl do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i schłodzić, aż będzie zimne.
Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na maśle lub maśle klarowanym do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodać spatzln na patelnię i smażyć, aż będą gorące. Wymieszać z serem i pozostawić do roztopienia. Doprawić Kasspatzln solą i pieprzem i podawać ze smażoną cebulą i natką pietruszki.
Możesz łatwo przygotować własną smażoną cebulę: Obierz i cienko pokrój cebulę, oprósz papryką w proszku i mąką, a następnie smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor