Przepis Rumkugeln

Przygotowanie: 20 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Rumkugeln dürfen in keiner Keksdose fehlen. Verziert mit bunten Streuseln oder überzogen mit Schokolade schmecken sie besonders gut.

Składniki

Kulki rumowe

  • 100 g Masło
  • 100 g Cukier puder
  • 200 g Czekolada mleczna
  • 100 g Ciemna czekolada
  • 5 EL Rum
  • Posypka czekoladowa

Przygotowanie


Przygotuj kulki rumowe

Utrzeć masło z cukrem pudrem. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia i stopniowo wmieszać rum do masy z masła i cukru pudru. Odstawić masę do ostygnięcia. Uformować z masy czekoladowej kulki (najlepiej robić to mokrymi rękami) i obtoczyć w posypce czekoladowej. Można również użyć prażonych orzechów, cukru pudru, cukru granulowanego lub kolorowej posypki. Szczególnie elegancko wyglądają obtoczone w czekoladzie i złocie. Kulki rumowe umieszcza się następnie w papierowych torebkach. Schłodzić, aż kulki będą całkowicie twarde.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.