Przepis Moosbeernocken: Das Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 15 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
2 porcji

Moosbeernocken, Moschbernockn, Schwarzbeernocken, Heidelbeerküchle oder Heidelbeertatscherl: Für dieses köstliche Sommergericht gibt es viele Bezeichnungen und noch mehr Rezpete. Wir teilen hier zwei unserer Lieblingsrezepte mit Ihnen: einmal die klassisches Version mit Ei und eine vegane Variante.

Składniki

Składniki

  • 3 Kawałek Jajka
  • 50 g Cukier
  • 150 g Mąka
  • 300 g Żurawina
  • Masło klarowane

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Ubij jajka z cukrem na pianę. Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodaj do ciasta umytą żurawinę i dobrze wymieszaj. Ciasto nabierze teraz pięknego fioletowego koloru.

Upiec Moosbeernocken

Wlej klarowane masło na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Wlewać ciasto na patelnię partiami. Jak tylko powierzchnia "naleśnika" przestanie być płynna, odwróć go i dokończ smażenie.

Gotowe pierogi z żurawiną posypać odrobiną cukru pudru i gotowe.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.