Przepis Mohnpingerl

Przygotowanie: 30 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Mit 21 Jahren hat die Tirolerin Viktoria Fahringer schon einiges erreicht: als Chefköchin begeistert sie die Gäste im Tiroler Hof in Kufstein, 2019 hat sie ihr eigenes Boutique Hotel gegründet und betreibt dieses seitdem. Heute verrät uns die wohl jüngste Hotelière und Chefköchin in Tirol eines ihrer traditionellsten Rezepte: Mohnpingerl.

Składniki

Nadzienie

  • 60 Gram Nasiona maku
  • 100 Gram Powidl
  • 10 Gram Cukier puder
  • 1 EL Rum

Ciasto

  • 90 Gram Mąka
  • 3 Kawałek Żółtko jaja
  • 1 Szczypta Sól
  • 3 Kawałek Białko
  • 20 Gram Cukier

Przygotowanie


Mak wymieszać z cukrem pudrem, odrobiną cukru waniliowego, cukrem pudrem i rumem i odstawić do zaparzenia. Następnie uformować małe kulki.

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, żółtka i sól na gładką masę. Ubij białka mikserem na sztywną pianę i dodaj granulowany cukier. Następnie wymieszaj białka z mąką i żółtkami.

Obracać kulki makowe w cieście i ostrożnie smażyć na tłuszczu. Gotowe kulki makowe odsączyć na papierze kuchennym, udekorować odrobiną cukru pudru i gotowe.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.