Przepis Rote-Beete-Knödel: die ungewöhnliche Alternative zu Spinatknödel

Przygotowanie: 30 minut
herzhaft
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Rohnenknödel sehen nicht nur sensationell aus, sie sind auch ein kulinarisches Highlight und strotzen vor Vitaminen und Mineralstoffen.

Składniki

Składniki

  • 400 g Chleb do pierogów
  • 300 g Burak ćwikłowy (świeży, obrany)
  • 50 g Parmezan
  • 100 g Masło
  • 120 g Cebula
  • 3 Kawałek Jajka
  • Sól, pieprz, natka pietruszki i ewentualnie odrobina kminku (do smaku)

Przygotowanie


Przygotuj ciasto na pierogi

Cebulę obrać i drobno posiekać, podobnie jak natkę pietruszki. W zależności od tego, czy wolisz, aby pierogi były nieco bardziej miękkie czy twarde, buraki muszą być odpowiednio przygotowane. Do pierogów, które powinny rozpływać się w ustach, potrzebujesz puree warzywnego (z odrobiną wody), aby uzyskać nieco bardziej gryzący (a także nieco mniej kolorowy), wystarczy zetrzeć buraki na tarce. Jeśli masz mocny blender lub urządzenie do smoothie, nie musisz koniecznie wstępnie gotować buraków.

Powoli rozpuść masło na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę do masła na patelni i smaż na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta (wskazówka: im dłużej dasz cebuli czas na gotowanie, tym lepiej będzie smakować). W międzyczasie wymieszaj chleb na pierogi z parmezanem i burakiem (puree lub startym) i odstaw na chwilę. Ciesz się kolorem! Dodać cebulę i masło, lekko wymieszać i ponownie odstawić. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wmieszać jajka i natkę pietruszki do masy i odstawić na około 20 minut. Sprawdź konsystencję i dostosuj w razie potrzeby.

Uformuj i ugotuj pierogi

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj chleb do pierogów, jeśli jest zbyt twarde, dodaj jajka. Uformuj pierogi i gotuj w parowarze przez około 20 minut. Podawać z tartym parmezanem, szczypiorkiem i dobrą sałatką!

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.