Auf den Speisekarten in Tirols Gasthäusern und Berghütten hat der Kaiserschmarrn einen festen Platz. Hier verraten wir das Rezept für eine Variante mit Topfen (Quark) – und der klassische Zwetschgenröster darf natürlich keinesfalls fehlen.
Oddzielić jajka do Kaiserschmarrn. Ubić białka mikserem ręcznym na sztywną pianę. Następnie ubić żółtka z cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny na pianę. Wymieszać z mlekiem, odrobiną soli i mąki, a na koniec ostrożnie wmieszać twaróg z ubitymi białkami.
Podzielić ciasto na około trzy do czterech porcji i usmażyć na patelni na maśle na złoty kolor, a następnie pokroić na kawałki.
Aby przygotować pieczeń ze śliwek, umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki. Skarmelizować cukier na patelni na złoty kolor, zalać czerwonym winem i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać wyskrobaną laskę wanilii, laskę cynamonu, śliwki i mąkę kukurydzianą i gotować na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut, a następnie podawać letnie.