Przepis Zum Nachkochen: Quark-Kaiserschmarrn mit Zwetschgenröster

Przygotowanie: 30 minut
süß
Poziom trudności: mittel
1 porcji

Auf den Speisekarten in Tirols Gasthäusern und Berghütten hat der Kaiserschmarrn einen festen Platz. Hier verraten wir das Rezept für eine Variante mit Topfen (Quark) – und der klassische Zwetschgenröster darf natürlich keinesfalls fehlen.

Składniki

Dla kwarku Kaiserschmarrn

  • 4 Kawałek Jajka
  • 80 g Cukier
  • 1 Kawałek Cytryna
  • 1 Szczypta Sól
  • 200 ml Mleko
  • 150 g zwykła mąka
  • 250 g Twaróg
  • 2 Łyżka stołowa Masło do pieczenia

Do pieczenia śliwek

  • 400 g Śliwki
  • 50 g Cukier
  • 300 ml Czerwone wino
  • 1 Kawałek Wanilia z Tahiti
  • 1 Kawałek Laska cynamonu
  • 1 Łyżka stołowa Mąka kukurydziana
  • 250 g Twaróg
  • 2 Łyżka stołowa Masło do pieczenia

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Oddzielić jajka do Kaiserschmarrn. Ubić białka mikserem ręcznym na sztywną pianę. Następnie ubić żółtka z cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny na pianę. Wymieszać z mlekiem, odrobiną soli i mąki, a na koniec ostrożnie wmieszać twaróg z ubitymi białkami.

Pieczenie naleśników

Podzielić ciasto na około trzy do czterech porcji i usmażyć na patelni na maśle na złoty kolor, a następnie pokroić na kawałki.

Przygotowanie opiekacza do śliwek

Aby przygotować pieczeń ze śliwek, umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń pestki. Skarmelizować cukier na patelni na złoty kolor, zalać czerwonym winem i gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać wyskrobaną laskę wanilii, laskę cynamonu, śliwki i mąkę kukurydzianą i gotować na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut, a następnie podawać letnie.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.