Przepis Apfelradln: das Original Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 15 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Bevor im Herbst die reifen Äpfel den Berg hinunterrollen, schneidet man sie in Scheiben und hüllt sie in Backteig. Ein bisschen Zucker und Zimt darüber und fertig ist der perfekte Imbiss für Naschkatzen.

Składniki

Składniki

  • 120 g Mąka
  • 2 Kawałek Jajka
  • Sól
  • 1/8 l Mleko
  • 1 EL Rum (opcjonalnie)
  • 1 EL Cukier
  • 4 Kawałek Jabłka
  • Masło klarowane lub tłuszcz roślinny
  • Cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, jajka, mleko i cukier w misce do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj szczyptę soli. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę rumu do ciasta, aby wchłaniało mniej tłuszczu podczas pieczenia.

Przygotuj jabłka

Obierz jabłka. W zależności od wielkości, na 4 porcje potrzeba od 3 do 4 jabłek. Pokrój jabłka na plasterki o grubości około 2 cm.

Usunąć gniazda nasienne za pomocą wykrawaczki do ciastek lub jabłek.

Upiecz jabłkowe kółka

  • Rozgrzać masło klarowane.
  • Przeciągnąć widelcem plasterki jabłka przez ciasto i włożyć do gorącego tłuszczu.
  • Gdy tylko dolna strona stanie się złotobrązowa, odwróć plasterki jabłka i dokończ pieczenie.
  • Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.

Wskazówka

Jeśli chcesz przygotować własny cukier cynamonowy bez żadnych innych dodatków, wymieszaj 10 łyżek białego cukru z jedną łyżką mielonego cynamonu.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.