Przepis Schlutzkrapfen: das Tiroler Original Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 45 minut
herzhaft
Poziom trudności: mittel
4 porcji

Schlutzkrapfen sind die Tiroler Version der Ravioli. Sie schmecken ausgezeichnet, sättigen unaufdringlich und lassen sich gut selbst zubereiten. In diesem Sinne: Topfen und Schmalz – Gott erhalt's.

Składniki

Ciasto

  • 200 g Mąka pszenna
  • 200 g Mąka żytnia
  • 4 Kawałek Jajka
  • jeden Strzał Oliwa z oliwek
  • jeden Szczypta Sól

Nadzienie

  • 200 g Twaróg
  • 1 Kawałek Por lub dymka
  • kilka liści bazylii
  • kilka listków mięty
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z solą. Dodać jajka i oliwę z oliwek. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, rozcieńczyć je niewielką ilością wody. Uformować bochenek i odstawić na 30 minut.

Przygotuj nadzienie

Aby przygotować nadzienie, drobno posiekaj por lub dymkę, bazylię i miętę. Wymieszać posiekane zioła z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem.

Formowanie Schlutzkrapfen

Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij kółka. Wypełnij kółka ciastem, złóż je w kształt półksiężyca i mocno dociśnij brzegi widelcem.

Gotowanie Schlutzkrapfen

Gotować Schlutzkrapfen w osolonej wodzie przez 5 minut. Dobrze odsączyć Schlutzkrapfen i podawać z roztopionym masłem.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.