Przepis Seezungen

Przygotowanie: 75 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Seezungen sind die Pralinen unter den Weihnachtskeksen. Gefüllt mit Schokocreme und mit Zuckerstreusel bestreut, gehören sie in jede Keksdose.

Składniki

Ciasto

  • 560 g Masło
  • 700 g Mąka pszenna
  • 140 g tarte orzechy
  • 140 g Cukier puder

Nadzienie czekoladowe

  • 1 Kawałek Żółtko
  • 1/8 l Mleko
  • 1 czubata łyżka stołowa Cukier
  • 1/4 Kawałek Masło
  • 140 g Gotowanie czekolady

Polewa czekoladowa

  • 60 g płynne masło
  • 200 g ciemna czekolada do gotowania
  • Kolorowa lub błyszcząca posypka cukrowa do posypania wierzchu.
  • 1/4 Kawałek Masło
  • 140 g Gotowanie czekolady

Przygotowanie


Upiec ciastka

Zagnieść ciasto, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Uformować dużą kulę, rozsypać odrobinę mąki na dużej stolnicy jako podkład, lekko oprószyć wałek do ciasta mąką, odciąć kawałek kuli i rozwałkować wałkiem do ciasta o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, ostrożnie poluzuj je szpatułką kuchenną.

Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kropli i piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-15 minut (obserwować). Pozostawić do ostygnięcia.

Wypełnianie i dekorowanie ciastek

Aby przygotować krem czekoladowy, zagotuj żółtka, mleko i cukier, lekko zamieszaj, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Roztopić masło z czekoladą na patelni. Wymieszać mikserem ostudzone żółtka, mleko i cukier z roztopioną czekoladą. Krem jest gotowy.

Teraz skrop herbatniki kremem czekoladowym.
Gdy będą całkowicie zimne, delikatnie umieść kolejny herbatnik na wierzchu jako pokrywkę, zanurz górną stronę w polewie czekoladowej, posyp cukrową posypką według uznania i pozostaw do wyschnięcia. Pozostaw do ostygnięcia. Ułożyć osobno w formie na herbatniki, używając papieru do pieczenia.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.