Seezungen sind die Pralinen unter den Weihnachtskeksen. Gefüllt mit Schokocreme und mit Zuckerstreusel bestreut, gehören sie in jede Keksdose.
Zagnieść ciasto, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Uformować dużą kulę, rozsypać odrobinę mąki na dużej stolnicy jako podkład, lekko oprószyć wałek do ciasta mąką, odciąć kawałek kuli i rozwałkować wałkiem do ciasta o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, ostrożnie poluzuj je szpatułką kuchenną.
Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kropli i piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-15 minut (obserwować). Pozostawić do ostygnięcia.
Aby przygotować krem czekoladowy, zagotuj żółtka, mleko i cukier, lekko zamieszaj, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Roztopić masło z czekoladą na patelni. Wymieszać mikserem ostudzone żółtka, mleko i cukier z roztopioną czekoladą. Krem jest gotowy.
Teraz skrop herbatniki kremem czekoladowym.
Gdy będą całkowicie zimne, delikatnie umieść kolejny herbatnik na wierzchu jako pokrywkę, zanurz górną stronę w polewie czekoladowej, posyp cukrową posypką według uznania i pozostaw do wyschnięcia. Pozostaw do ostygnięcia. Ułożyć osobno w formie na herbatniki, używając papieru do pieczenia.