Rundes Glück: Der Speckknödel ist der Klassiker unter den Tiroler Gerichten. Wie die Spezialität auch zu Hause gelingt, verraten wir hier.
Pokrojone bułki lub knedle zalać odrobiną ciepłego mleka i odstawić na kilka minut. W międzyczasie podsmażyć boczek na maśle.
Dodaj pozostałe mleko, jajka i pokrojony w kostkę boczek do chleba, dopraw solą i wymieszaj wszystko ręcznie. Wmieszać bułkę tartą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj więcej bułki tartej.
Wskazówka dotycząca wersji bezmięsnej: po prostu zastąp kostki boczku kostkami sera i użyj bulionu warzywnego - smakuje równie dobrze.
Zwilżonymi dłońmi uformować 8-12 pierogów tej samej wielkości i gotować na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut.
Umieścić tyrolskie pierogi z boczkiem w dużej misce, zalać bulionem i posypać szczypiorkiem. Podawać z surówką colesław.