Przepis Tiroler Speckknödel: das Original Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 45 minut
herzhaft
Poziom trudności: mittel
4 porcji

Rundes Glück: Der Speckknödel ist der Klassiker unter den Tiroler Gerichten. Wie die Spezialität auch zu Hause gelingt, verraten wir hier.

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 250 g Chleb do pierogów
  • Sól
  • 1/4 l Mleko
  • 2 Kawałek Jajka
  • 3 EL Bułka tarta
  • 80 g Boczek, bardzo drobno pokrojony
  • 30 g Masło
  • Szczypiorek
  • Słona woda

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Pokrojone bułki lub knedle zalać odrobiną ciepłego mleka i odstawić na kilka minut. W międzyczasie podsmażyć boczek na maśle.

Dodaj pozostałe mleko, jajka i pokrojony w kostkę boczek do chleba, dopraw solą i wymieszaj wszystko ręcznie. Wmieszać bułkę tartą. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj więcej bułki tartej.

Wskazówka dotycząca wersji bezmięsnej: po prostu zastąp kostki boczku kostkami sera i użyj bulionu warzywnego - smakuje równie dobrze.

Gotowanie pierogów

Zwilżonymi dłońmi uformować 8-12 pierogów tej samej wielkości i gotować na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie przez 10-15 minut.

Umieścić tyrolskie pierogi z boczkiem w dużej misce, zalać bulionem i posypać szczypiorkiem. Podawać z surówką colesław.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.