Przepis Spinatknödel: das Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 45 minut
herzhaft
Poziom trudności: mittel
4 porcji

Spinatknödel gehen immer – das Gemüse ist wunderbar versteckt, sie schmecken gut und lassen sich auch hervorragend einfrieren. Wir zeigen, wie man die Spezialität am besten zubereitet.

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 250 g Chleb do pierogów
  • 125 ml Mleko
  • 2 Kawałek Jajka
  • 50 g Ser (pikantny)
  • 250 g odcedzony szpinak
  • 80 g Masło/smalec
  • 120 g Cebula
  • 15 g Czosnek
  • ewentualnie bułka tarta

Do ubierania

  • Roztopione masło
  • Parmezan
  • 2 Kawałek Jajka
  • 50 g Ser (pikantny)
  • 250 g odcedzony szpinak
  • 80 g Masło/smalec
  • 120 g Cebula
  • 15 g Czosnek
  • ewentualnie bułka tarta

Przygotowanie


Przygotuj ciasto na pierogi

Pokrój bułki na małe kawałki i umieść w dużej misce jako chleb na pierogi. Następnie zalać ciepłym mlekiem i doprawić solą. Roztrzepać jajka i dodać do masy pierogowej, a następnie odstawić na chwilę. Dodać ser i szpinak i dobrze zagnieść całą masę. Podsmaż cebulę na patelni z masłem, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj czosnek do cebuli, krótko podsmaż i dodaj mieszankę masła, czosnku i cebuli do reszty składników. Wszystko dobrze zagnieść i odstawić na około pół godziny.

Gotowanie pierogów

Sprawdź, czy mieszanka ma odpowiednią konsystencję: Ciasto powinno być łatwe do ugniatania i formowania, a także powinno dobrze zachowywać swój kształt. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco twarde, dodaj trochę bułki tartej; jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka lub jajka. Uformuj pierogi i gotuj na parze przez około 25 minut (wskazówka: są szczególnie dobre, gdy są gotowane w parowarze).

W międzyczasie roztopić masło i lekko zrumienić, zetrzeć parmezan. Gotowe pierogi podawaj z roztopionym masłem i parmezanem!

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.