Spinatknödel gehen immer – das Gemüse ist wunderbar versteckt, sie schmecken gut und lassen sich auch hervorragend einfrieren. Wir zeigen, wie man die Spezialität am besten zubereitet.
Pokrój bułki na małe kawałki i umieść w dużej misce jako chleb na pierogi. Następnie zalać ciepłym mlekiem i doprawić solą. Roztrzepać jajka i dodać do masy pierogowej, a następnie odstawić na chwilę. Dodać ser i szpinak i dobrze zagnieść całą masę. Podsmaż cebulę na patelni z masłem, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj czosnek do cebuli, krótko podsmaż i dodaj mieszankę masła, czosnku i cebuli do reszty składników. Wszystko dobrze zagnieść i odstawić na około pół godziny.
Sprawdź, czy mieszanka ma odpowiednią konsystencję: Ciasto powinno być łatwe do ugniatania i formowania, a także powinno dobrze zachowywać swój kształt. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco twarde, dodaj trochę bułki tartej; jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka lub jajka. Uformuj pierogi i gotuj na parze przez około 25 minut (wskazówka: są szczególnie dobre, gdy są gotowane w parowarze).
W międzyczasie roztopić masło i lekko zrumienić, zetrzeć parmezan. Gotowe pierogi podawaj z roztopionym masłem i parmezanem!