Przepis Spitzbuben

Przygotowanie: 90 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Spitzbuben, auch Linzer genannt, gehören zu Weihnachten wie die Kerzen auf dem Christbaum. Gefüllt mit Marillenmarmelade und bestreut mit Staubzucker sind sie auch optisch ein Genuss.

Składniki

Ciasto

  • 200 g Masło
  • 250 g Mąka pszenna
  • 100 g tarte migdały
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder do posypania

Do napełniania

  • 1 Szkło Dżem morelowy
  • 1 Łyżka stołowa Rum (30 %)
  • 100 g tarte migdały
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie


Upiec ciastka

Zagnieść ciasto, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Uformować dużą kulę, posypać odrobiną mąki dużą stolnicę jako podstawę i lekko posypać wałek do ciasta mąką. Odciąć kawałek kuli i rozwałkować wałkiem do ciasta o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, ostrożnie poluzuj je szpatułką kuchenną.

Wyciąć połowę bez otworu, resztę z otworem. Piec w temperaturze 170/175 stopni przez ok. 10-15 minut (obserwować).

Ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem.

Wykrawacz do ciastek: 1 x okrągły, 1 x okrągły z dziurką (lub dodatkowy wykrawacz do dziurek). Istnieje wiele różnych kształtów i typów.

Napełnianie herbatników

Podgrzać dżem morelowy z rumem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, przelać do rękawa cukierniczego lub kawałka papieru do pieczenia w kształcie rękawa.

Odwrócić herbatniki bez otworu. Nałóż na każdy z nich porcję dżemu i umieść na wierzchu herbatnik z dziurką. Najlepiej byłoby, gdyby górne ząbki były wyrównane z dolnymi. Wtedy wyglądają wyjątkowo ładnie.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.