Spitzbuben, auch Linzer genannt, gehören zu Weihnachten wie die Kerzen auf dem Christbaum. Gefüllt mit Marillenmarmelade und bestreut mit Staubzucker sind sie auch optisch ein Genuss.
Zagnieść ciasto, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Uformować dużą kulę, posypać odrobiną mąki dużą stolnicę jako podstawę i lekko posypać wałek do ciasta mąką. Odciąć kawałek kuli i rozwałkować wałkiem do ciasta o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, ostrożnie poluzuj je szpatułką kuchenną.
Wyciąć połowę bez otworu, resztę z otworem. Piec w temperaturze 170/175 stopni przez ok. 10-15 minut (obserwować).
Ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem.
Wykrawacz do ciastek: 1 x okrągły, 1 x okrągły z dziurką (lub dodatkowy wykrawacz do dziurek). Istnieje wiele różnych kształtów i typów.
Podgrzać dżem morelowy z rumem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, przelać do rękawa cukierniczego lub kawałka papieru do pieczenia w kształcie rękawa.
Odwrócić herbatniki bez otworu. Nałóż na każdy z nich porcję dżemu i umieść na wierzchu herbatnik z dziurką. Najlepiej byłoby, gdyby górne ząbki były wyrównane z dolnymi. Wtedy wyglądają wyjątkowo ładnie.