Przepis Strauben: das Original Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 15 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Strauben sind so etwas wie das Fastfood unter den Tiroler Süßspeisen. Diese Köstlichkeit aus Mehl, Milch und Eiern ist wirklich für jeden Hobbykoch gut zu meistern.

Składniki

Składniki na winogrona

  • 250 g Mąka
  • 1/4 l Mleko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Opakowanie Cukier waniliowy
  • 2 kl Brandy owocowa
  • 3 Kawałek Jajka
  • Masło klarowane
  • Lejek do pieczenia lub zwykły lejek kuchenny

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Umieść mąkę, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli w misce. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby uformować zwarte ciasto. Następnie odstawić na 20 minut.

Dodaj trzy jajka i wymieszaj z ciastem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (podobną do ciasta naleśnikowego), aby mogło łatwo spływać do gorącego tłuszczu. Na koniec dodać 2 cl sznapsa owocowego.

Piec winogrona

  • Rozgrzej wystarczającą ilość masła klarowanego na dużej patelni. Ważne: Tłuszcz musi być naprawdę gorący, aby strauben natychmiast nabrały koloru.
  • Napełnij lejek ciastem strauben i przytrzymaj dolny koniec zamknięty. Szczególnie odpowiedni jest lejek do pieczenia z długim uchwytem, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły lejek domowy.
  • Następnie wlewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz okrężnymi ruchami od środka i piecz przez trzy do pięciu minut z obu stron na złoty kolor.
    Optymalna temperatura pieczenia to około 170 stopni.Wskazówka: Strauben można łatwo odwrócić za pomocą łyżki i widelca lub dwóch łyżek cedzakowych.
  • Przed podaniem wyjąć strauben z tłuszczu, odsączyć na papierze kuchennym i posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, dodaj obfitą porcję konfitury żurawinowej.
Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.