Przepis Toller Holler: Rezept für Holunderblütensirup

Przygotowanie: 30 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Die Hollerblüte im Juni ist das verlässlichste Zeichen dafür, dass endlich richtig Sommer ist. Mit unserem Rezept für Holunderblütensirup lässt sich der Geschmack des Sommers in Flaschen füllen.

Składniki

Składniki

  • 1 l Woda
  • 1 kg Cukier lub cukier brzozowy (ksylitol)
  • 200 ml Sok z cytryny
  • 1 Kawałek Organiczna cytryna (nie poddana obróbce)
  • 20 Kawałek Kwiaty czarnego bzu (im więcej kwiatów czarnego bzu, tym lepiej)
  • ewentualnie gałązka mięty i melisy

Przygotowanie


Przygotuj syrop z czarnego bzu

Po zebraniu kwiaty czarnego bzu należy oczyścić z największych zanieczyszczeń. Pokroić cytrynę na plasterki. Następnie umieść kwiaty czarnego bzu wraz z cukrem, sokiem z cytryny i plasterkami cytryny w dużym pojemniku i mieszaj, aż na dnie nie będzie już substytutu cukru. W razie potrzeby dodać miętę lub melisę i ponownie dobrze wymieszać. Umieścić pojemnik w chłodnym miejscu i przykryć ściereczką. Mieszaj ponownie raz lub dwa razy dziennie.

Butelkowanie syropu z czarnego bzu

Zasadą jest, że syrop jest gotowy, gdy na dnie nie ma już cukru, tj. jest całkowicie rozpuszczony. Kwiaty powinny być jednak poddawane infuzji przez co najmniej 3 dni, aby uwolnić jak najwięcej aromatu. Gdy syrop jest gotowy, można go zdekantować do mniejszych butelek. Aby to zrobić, dobrze wyczyść butelki i wygotuj je. Przelać mieszaninę syropu przez grube sito, aby usunąć szyszki i plasterki cytryny. Na koniec przefiltruj syrop przez drobną szmatkę (gazę, sitko lub podobne) i przelej do butelek.

Warianty

Syrop można również krótko zagotować przed butelkowaniem. Jednak niektóre witaminy zostaną utracone, a syrop zwykle zachowuje trwałość nawet bez podgrzewania. Zamiast cukru można również przygotować syrop z cukrem brzozowym (ksylitolem). Wystarczy zastąpić cukier ksylitolem w proporcji 1:1 i mieszać syrop kilka razy dziennie. Kilka gałązek mięty (wystarczy dodać do mieszanki wody i cukru razem z kwiatami czarnego bzu) nadaje syropowi jeszcze świeższy smak. I masz bezalkoholowego Hugo w domu.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.