Der Duft von gebackenen Kiachln und dampfendem Sauerkraut - die ganze Familie, eng zusammengerückt am Küchentisch in Vorfreude auf diesen kulinarischen Genuss - das löst bei vielen Tirolern Kindheitserinnerungen aus. Hier erfahren Sie, wie die süßen oder herzhaften Leckerbissen zubereitet werden.
Umieścić drożdże, sól i cukier z mąką w misce na ciasto drożdżowe (alternatywnie w innej misce z pokrywką) i dobrze wymieszać. Umieścić jajka w osobnej misce i ubić na pianę. Ostrożnie wymieszać masę jajeczną z mąką. W międzyczasie rozpuść masło na osobnej patelni i dodaj do masy jajeczno-mącznej. Ostrożnie wlej letnie mleko i dobrze wymieszaj. Teraz ubijaj ciasto na najwyższych obrotach przez 5 minut za pomocą miksera elektrycznego (hak do ciasta). Gdy na cieście pojawią się bąbelki, jest ono gotowe.
Posyp ciasto odrobiną mąki, aby nie przykleiło się do spodu pokrywki, gdy "wyrośnie". Zamknij szczelnie miskę z ciastem drożdżowym pokrywką i umieść w ciepłym bemarze. Gdy pokrywka sama się otworzy, zamknij ją ponownie i powtórz tę czynność dwukrotnie. Gdy usłyszysz trzecie "pop", ciasto drożdżowe jest wystarczająco wyrośnięte.
Wysypać dużą ilość mąki na powierzchnię roboczą, ponownie krótko zagnieść ciasto i pokroić je na kawałki wielkości dłoni. Lekko rozdzielić kiachl rękami, uważając, aby nie zrobić dziury w środku. Rozgrzać masło klarowane, aby nie było zbyt gorące, a następnie smażyć po jednym kiachlu na raz. Kiachl jest gotowy. Najlepiej smakują z żurawiną i kiszoną kapustą lub po prostu z cukrem pudrem.