Przepis Tiroler Gröstl: das Original Rezept zum Nachkochen

Przygotowanie: 30 minut
herzhaft
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Gröstl ist ein Klassiker der Tiroler Küche und einfach zuzubereiten. Wer mag, gibt noch etwas Rindfleisch dazu – denn ursprünglich war das Gericht eine Resteverwertung des Sonntagsbratens.

Składniki

Dla Gröstl

  • 500 g Ugotowane i obrane, ostudzone ziemniaki
  • 150 g Bekon
  • 150 g Gotowana wołowina
  • 1 Kawałek Cebula
  • Sól
  • Nasiona kminku
  • Szczypiorek
  • Masło

Jajka sadzone

  • 4 Kawałek Jajka
  • Masło
  • 150 g Gotowana wołowina
  • 1 Kawałek Cebula
  • Sól
  • Nasiona kminku
  • Szczypiorek
  • Masło

Przygotowanie


Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na dużej patelni. Dodać boczek i ugotowaną wołowinę i również podsmażyć.

Ziemniaki pokroić w plasterki i dodać na patelnię, wszystko razem dobrze podsmażyć i doprawić solą i kminkiem.

Na drugiej patelni usmażyć jajka na maśle. Podawać Tiroler Gröstl z jajkami sadzonymi i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.