Przepis Tiroler Paunzen mit Apfelmus: Das Rezept von Michael Ploner zum Nachkochen

Przygotowanie: 45 minut
herzhaft
Poziom trudności: niedrig
2 porcji

Paunzen, mancherorts auch Daumnidei genannt, sind erstaunlich wandelbar. Man kann sie als Süßspeise oder pikantes Gericht mit Sauerkraut kredenzen, sie machen sich aber auch als Beilage hervorragend.

Składniki

Sos jabłkowy

  • 3-4 Kawałek Jabłka (najlepiej nadają się do tego odmiany Jazz, Granny Smith lub Boskop)
  • coś Olej rzepakowy
  • coś Masło klarowane

Dla par

  • 500 g mączne ziemniaki
  • Sól
  • 150 g Mąka
  • 1 Kawałek Jajko
  • 1 EL Masło
  • Olej rzepakowy
  • Masło klarowane
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie


Przygotować sos jabłkowy

Pokrój jabłka na małe kawałki i piecz przez 30 - 45 minut w niewielkiej ilości masła klarowanego i oleju rzepakowego. Nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego cukru, ponieważ podczas prażenia jabłek powstaje cukier resztkowy. Od czasu do czasu mieszaj jabłka, aby zapobiec ich przypaleniu. Po 30-45 minutach miksuj prażone jabłka w dzbanku blendera przez 4 minuty.

Przygotowanie brzuszków

Gotuj ziemniaki na posypce z soli w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut. Po ugotowaniu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków (ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe!).

W międzyczasie roztop masło, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie dodaj mąkę, sól, żółtko i masło do ziemniaków i ugniataj rękami na jednolite ciasto. Ciasto jest następnie dzielone na równe kawałki za pomocą noża do ciasta, rozwałkowywane i posypywane mąką. Uformuj "paunzen" i umieść je na tacy w zamrażarce na 20 minut.

Po schłodzeniu usmażyć paunzen na patelni z klarowanym masłem i olejem rzepakowym. Usmażone paunzen przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia, doprawić solą i podawać z sosem jabłkowym.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.