Paunzen, mancherorts auch Daumnidei genannt, sind erstaunlich wandelbar. Man kann sie als Süßspeise oder pikantes Gericht mit Sauerkraut kredenzen, sie machen sich aber auch als Beilage hervorragend.
Pokrój jabłka na małe kawałki i piecz przez 30 - 45 minut w niewielkiej ilości masła klarowanego i oleju rzepakowego. Nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego cukru, ponieważ podczas prażenia jabłek powstaje cukier resztkowy. Od czasu do czasu mieszaj jabłka, aby zapobiec ich przypaleniu. Po 30-45 minutach miksuj prażone jabłka w dzbanku blendera przez 4 minuty.
Gotuj ziemniaki na posypce z soli w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut. Po ugotowaniu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków (ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe!).
W międzyczasie roztop masło, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie dodaj mąkę, sól, żółtko i masło do ziemniaków i ugniataj rękami na jednolite ciasto. Ciasto jest następnie dzielone na równe kawałki za pomocą noża do ciasta, rozwałkowywane i posypywane mąką. Uformuj "paunzen" i umieść je na tacy w zamrażarce na 20 minut.
Po schłodzeniu usmażyć paunzen na patelni z klarowanym masłem i olejem rzepakowym. Usmażone paunzen przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia, doprawić solą i podawać z sosem jabłkowym.