Przepis Vanillekipferl

Przygotowanie: 90 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Vanillekipferl sind die Klassiker unter den Weihnachtskeksen. Mit diesem Rezept gelingt die köstliche Verführung ganz einfach.

Składniki

Ciasto

  • 250 g Mąka pszenna
  • 200 g Masło
  • 160 g tarte migdały
  • 70 g Cukier puder
  • Cukier waniliowy do posypania (jeśli nie chcesz używać kupionego w sklepie cukru waniliowego, po prostu przechowuj cukier puder w puszce z laską wanilii, a cukier waniliowy będzie gotowy).

Przygotowanie


Przygotuj półksiężyce waniliowe

Zagnieść ciasto na gładką masę, uformować dużą kulę, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, a następnie użyć kawałka kuli do uformowania kiełbasek o grubości 1 cm na dużej desce do makaronu. Użyj niewielkiej ilości mąki jako podstawy. Pokroić kiełbasę na kawałki o grubości około 1 cm i zwinąć w długie patyczki.

Uformować rogaliki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 10 do 15 minut. Rogaliki są gotowe, gdy mają ładny złotożółty kolor.

Jeszcze gorące posypać przez sitko mieszanką cukru waniliowego i pudru. Pozostawić do ostygnięcia.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.