Zillertaler Krapfen sind ein ganz besonderer Genuss. Mit unserer Schritt-für-Schritt-Anleitung gelingt die herzhafte Spezialität ganz einfach.
Aby przygotować ciasto, umieść mąkę na powierzchni roboczej, ubij jajko z odrobiną wody i dodaj do mąki. Posolić ciasto i mocno ugniatać rękami, dodając co jakiś czas odrobinę wody, aż ciasto będzie gładkie i odpowiednie.
Do nadzienia drobno posiekaj szczypiorek, obierz i rozgnieć wcześniej ugotowane ziemniaki. Wymieszać tłuczone ziemniaki ze szczypiorkiem, twarogiem i pokruszonym szarym serem i dobrze doprawić solą. Dodawać wodę, aby masa nie stała się zbyt twarda.
Uformuj przygotowane ciasto w wałek, pokrój w małe kostki i rozwałkuj kawałki ciasta bardzo cienko. Nałóż łyżką trochę masy ziemniaczano-serowej na kawałki ciasta (upewnij się, że nie jest jej za dużo, w przeciwnym razie masa wypłynie później podczas pieczenia). Mocno dociśnij pierogi, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Użyj "kółka do pączków", aby nadać krawędziom ładną falistą linię.
Teraz usmaż pączki na gorącym oleju słonecznikowym na złoty kolor (alternatywnie można użyć masła klarowanego).