Przepis Zillertaler Krapfen – Anleitung Schritt für Schritt

Przygotowanie: 30 minut
herzhaft
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Zillertaler Krapfen sind ein ganz besonderer Genuss. Mit unserer Schritt-für-Schritt-Anleitung gelingt die herzhafte Spezialität ganz einfach.

Składniki

Ciasto

  • 500 g Mąka żytnia (alternatywnie, połowę mąki można zastąpić mąką pszenną, co sprawi, że pączki będą lżejsze i bardziej miękkie)
  • 1 Kawałek Jajko
  • 250 ml Woda
  • Sól

Nadzienie

  • 500 g Twaróg
  • 300 g Szary ser w doniczce
  • 4 Kawałek większe ugotowane ziemniaki
  • świeży szczypiorek
  • Sól

Do pieczenia

  • Wystarczająca ilość oleju słonecznikowego (alternatywnie masło klarowane)
  • 300 g Szary ser w doniczce
  • 4 Kawałek większe ugotowane ziemniaki
  • świeży szczypiorek
  • Sól

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Aby przygotować ciasto, umieść mąkę na powierzchni roboczej, ubij jajko z odrobiną wody i dodaj do mąki. Posolić ciasto i mocno ugniatać rękami, dodając co jakiś czas odrobinę wody, aż ciasto będzie gładkie i odpowiednie.

Przygotuj nadzienie

Do nadzienia drobno posiekaj szczypiorek, obierz i rozgnieć wcześniej ugotowane ziemniaki. Wymieszać tłuczone ziemniaki ze szczypiorkiem, twarogiem i pokruszonym szarym serem i dobrze doprawić solą. Dodawać wodę, aby masa nie stała się zbyt twarda.

Uformuj i upiecz pączki

Uformuj przygotowane ciasto w wałek, pokrój w małe kostki i rozwałkuj kawałki ciasta bardzo cienko. Nałóż łyżką trochę masy ziemniaczano-serowej na kawałki ciasta (upewnij się, że nie jest jej za dużo, w przeciwnym razie masa wypłynie później podczas pieczenia). Mocno dociśnij pierogi, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Użyj "kółka do pączków", aby nadać krawędziom ładną falistą linię.

Pieczenie pączków

Teraz usmaż pączki na gorącym oleju słonecznikowym na złoty kolor (alternatywnie można użyć masła klarowanego).

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.