Opis
Jeśli uważasz, że doskonałemu daniu musi towarzyszyć równie doskonałe wino, to ta kulinarna wędrówka jest właśnie dla Ciebie. Umiarkowanie trudny szlak prowadzi z St. Johann w Tyrolu do Angerer Alm, który słynie z piwnicy z winami. Annemarie Foidl, szefowa domu i prezes Austriackiego Stowarzyszenia Sommelierów, jest odpowiedzialna za piwnicę Alm od trzech dekad, gdzie przechowywanych jest ponad 6000 butelek, w tym kilka prawdziwych rarytasów. "To naprawdę wyjątkowa piwnica z doskonałymi poradami Annemarie", mówi wielokrotnie nagradzany szef kuchni Alexander Fankhauser z Zillertal, który jest ulubionym gościem. Najwyższa jakość piwniczki znajduje odzwierciedlenie w kuchni córki Kathariny i jej męża, szefa kuchni Geralda Weissa, którzy wyczarowują wyjątkowe tyrolskie specjały i serwują je w rustykalnej restauracji. Wykorzystują również produkty z własnego gospodarstwa.
Opis trasy:
Kulinarna wędrówka do Angerer Alm rozpoczyna się przy centrum informacji turystycznej w St. Johann in Tirol, a następnie prowadzi wzdłuż Speckbacherstraße, obok wieży Huber Bräu do dolnej stacji kolejki linowej Harschbichlbahn w St. Johann in Tirol. Stamtąd dobrze oznakowane ścieżki i szlaki prowadzą najpierw w prawo, a później w lewo od trasy kolejki linowej przez alpejskie pastwiska i tereny narciarskie aż do Alm. Po drodze mija się Gasthof Hirschberg i Hochfeldalm, a także las wspinaczkowy Hornpark przy środkowej stacji kolejki linowej Harschbichlbahn. Angerer Alm znajduje się zaledwie kilkaset metrów za środkową stacją.