Dżem morelowy i aromat rumu sprawiają, że ciastka te można by zajadać bez umiaru! Tak smakują Święta w Austrii.
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 100 g startych migdałów
- 100 g cukru pudru
- Sok z ½ cytryny
- Cukier puder do posypania
Nadzienie:
Podgrzej szklankę dżemu morelowego z łyżką rumu (30%) i mieszaj do uzyskania gładkości. Dżem przy ozdabianiu ciasteczek pozostanie błyszczący. Wypełnij nim rękaw cukierniczy lub szpryckę z papieru do pieczenia.
Foremki do ciastek: 1 x okrągłe, 1 x okrągłe z otworem (dziurki można wykonać też nożem). Użyj swojego ulubionego kształu.
Z podanego przepisu wykonać można nawet 120 sztuk ciasteczek.
Przygotowanie:
- Ciasto zagnieść i odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Uformować je w dużą kulę.
- Blat i wałek do ciasta posypać mąką
- Rozwałkować kawałki ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, ostrożnie poluzować je łopatką kuchenną.
- Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Połowę z nich wycinać foremką z dziurką, lub wycinać dziurki nożem.
- Ciasteczka piec w temperaturze 170-175 stopni z termoobiegiem przez ok 10 do 15 minut (obserwuj uważnie ciasteczka podczas pieczenia)
- Ciasteczka z dziurkami należy posypać cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasteczka bez dziurki odwrócić i nakładać na każde odrobinę nadzienia morelowego. Na wierzch układać ciasteczko z dziurką.