© Charly Schwarz
© Charly Schwarz

Czekoladowe języczki

Przepyszne ciasteczka świąteczne czekoladowe, które posmakują Małym i Dużym. Nasz sprawdzony przepis na słodycze z Austrii.

Składniki:

  • 560 gr masła
  • 700 g mąki pszennej
  • 140 g orzechów mielonych
  • 140 g cukru pudru

Krem czekoladowy do nadzienia:

Zagotuj 1 żółtko z około 1/8 litra mleka i 1 czubatą łyżką cukru. Lekko zamieszaj, zdejmij z kuchenki i odstaw do ostudzenia. Rozpuść w garnku ¼ kostki masła i 140 g ciemnej czekolady. Dodaj ostudzoną masę i wymieszaj wszystko mikserem aż do uzyskania kremowej masy.

Polewa czekoladowa do dekoracji:

Rozpuść 60 g masła i 200 g ciemnej czekolady i dokładnie wymieszaj. Polewa powinna mieć temperaturę maksymalnie 60 stopni. Należy ją mieszać tylko chwilę, inaczej za mocno zgęstnieje.

Do posypania czekoladowych ciasteczek można użyć kolorowej lub świecącej posypki cukrowej.

Użyj foremek w kształcie łezki

Przygotowanie

  • Ciasto zagnieść i odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej.
  • Uformować dużą kulę, obsypać blat i wałek mąką i wałkować kawałki ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, należy je ostrożnie poluzować łopatką kuchenną.
  • Z ciasta wycinać foremką ciasteczka w kształcie łezki. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 10 do 15 minut. Po wyjęciu poczekać, aż ciasteczka ostygną.
  • Krem czekoladowy przelać do rękawa lub szprycy i nakładać na każde ciasteczko. Na wierzch nałożyć drugie ciasteczko i lekko dociśnąć. Na wierzch nałożyć jeszcze jedną porcję czekolady i posypać posypką.
Ciasteczka świąteczne, © Charly Schwarz
Przygotowanie

Lekko obsyp mąką blat i wałek kuchenny. Rozwałkuj kawałki ciasta na placki o grubości 0,5 cm

© Charly Schwarz
Wycinaj ciasteczka

Korzystając z foremki w kształcie łezki

© Charly Schwarz
Krem czekoladowy

Rozprowadź krem na ciasteczka

© Charly Schwarz
Przygotowanie

Następnie nałóż na wierzch drugie ciasteczko

Inne ciekawe przepisy:

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.