Przepyszne ciasteczka świąteczne czekoladowe, które posmakują Małym i Dużym. Nasz sprawdzony przepis na słodycze z Austrii.
Składniki:
- 560 gr masła
- 700 g mąki pszennej
- 140 g orzechów mielonych
- 140 g cukru pudru
Krem czekoladowy do nadzienia:
Zagotuj 1 żółtko z około 1/8 litra mleka i 1 czubatą łyżką cukru. Lekko zamieszaj, zdejmij z kuchenki i odstaw do ostudzenia. Rozpuść w garnku ¼ kostki masła i 140 g ciemnej czekolady. Dodaj ostudzoną masę i wymieszaj wszystko mikserem aż do uzyskania kremowej masy.
Polewa czekoladowa do dekoracji:
Rozpuść 60 g masła i 200 g ciemnej czekolady i dokładnie wymieszaj. Polewa powinna mieć temperaturę maksymalnie 60 stopni. Należy ją mieszać tylko chwilę, inaczej za mocno zgęstnieje.
Do posypania czekoladowych ciasteczek można użyć kolorowej lub świecącej posypki cukrowej.
Użyj foremek w kształcie łezki
Przygotowanie
- Ciasto zagnieść i odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej.
- Uformować dużą kulę, obsypać blat i wałek mąką i wałkować kawałki ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, należy je ostrożnie poluzować łopatką kuchenną.
- Z ciasta wycinać foremką ciasteczka w kształcie łezki. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 10 do 15 minut. Po wyjęciu poczekać, aż ciasteczka ostygną.
- Krem czekoladowy przelać do rękawa lub szprycy i nakładać na każde ciasteczko. Na wierzch nałożyć drugie ciasteczko i lekko dociśnąć. Na wierzch nałożyć jeszcze jedną porcję czekolady i posypać posypką.