Krowy rasy szarej tyrolskiej słynie z niezwykle delikatnego i lekkostrawnego mięsa, a przedstawicieli tego gatunku spotykamy na halach i łąkach w dolinach Schmirntal i Valsertal.
Krowa rasy szarej tyrolskiej słynie z niezwykle delikatnego i lekkostrawnego mięsa, a przedstawicieli tego gatunku spotykamy na halach i łąkach w dolinach Schmirntal i Valsertal, na południe od Innsbrucka. To właśnie tej rzadkiej rasie zwierząt hodowlanych okolica zawdzięcza miano Regionu Dobrego Smaku.
Krowy rasy tyrolskiej szarej należy do najstarszych i najrzadszych ras bydła w Alpach - wytrzymałe, stosunkowo niskie i pewnie poruszające się po górach zwierzęta szczególnie dobrze się czuły w hodowlach na wysoko położonych halach. Niewymagające bydło pasło się na urodzajnych, soczyście zielonych łąkach, chowało się dobrze bez dodatkowego dokarmiania i można je było od razu sprzedawać.
Obecnie tradycję wypasu tego bydła na halach podtrzymują głównie rolnicy z doliny Schmirntal i Valsertal, odpowiadając tym samym idealnie na aktualne zapotrzebowanie.
Smaczne i zdrowe mięso wołowe, pozyskiwane z wołów rasy znanej pod oryginalną nazwą „Nordtiroler Grauvieh Almochs”, cieszy się tak dużym powodzeniem, że stało się wizytówką Regionu Dobrego Smaku.
Krowy szare północnotyrolskie: najwyższa jakość dla świadomych smakoszy
Północnotyrolskie mięso wołowe jest nie tylko utożsamiane z najwyższą jakością, ale również reprezentuje fragment historii tradycji Tyrolu. Woły - czyli wykastrowane byki - rasy szarej tyrolskiej w dawnych czasach nie tylko dostarczały mięsa, ale również były cenione jako silne zwierzęta pociągowe, wykorzystywane do pracy na roli albo do transportu. Nic dziwnego, że hodowle tej rzadkiej rasy bydła są spotykane przede wszystkim przy trasach tranzytowych przez Alpy, na przykład przy drodze prowadzącej przez przełęcz Brenner. Dzięki temu, że bydło rasy północnotyrolskiej szarej jest hodowane w optymalnych warunkach, powstaje produkt o bezkompromisowej jakości dla świadomych smakoszy.
Krowa rasy szarej tyrolskiej słynie z niezwykle delikatnego i lekkostrawnego mięsa, a przedstawicieli tego gatunku spotykamy na halach i łąkach w…