Przez żołądek do serca - to przysłowie sprawdza się również w Tyrolu. Regionalny kunszt kulinarny to połączenie pełni smaku oraz regionalnych składników, które znajdziemy nie tylko na halach i w schroniskach, ale również w nagradzanych restauracjach.
Gröstl z jajkiem sadzonym, Kaspressknödel w rosole czy zarumieniony Kiachl z żurawiną – ślinka nam cieknie już na samą myśl o tradycyjnych tyrolskich potrawach. W gasthausach wyróżnionych znakiem „Tiroler Wirtshaus” lub „Bewusst Tirol” doświadczymy nie tylko prawdziwej tyrolskiej gościnności, ale możemy delektować się również tyrolską kuchnią w jej najlepszym wydaniu: produkty, które w gasthausach trafiają na talerz pochodzą z własnej uprawy lub pozyskiwane są od rolników z regionu. Świetnym sposobem na odkrywanie tyrolskich specjałów są też wędrówki do górskich schronisk – czy to pieszo, czy zimą na nartach.