Zillertalski ser, produkowany z mleka od krów karmionych wyłącznie bujną trawą z pastwisk.Produkcję takiego sera możecie podpatrzyć w udostępnionej dla zwiedzających serowarni w dolinie Zillertal.
Mówi się, że mieszkańcy doliny Zillertal potrafią cieszyć się życiem i są bardzo pracowici. Tę opinię potwierdza między innymi prowadzona tutaj gospodarka alpejska. To ona kształtuje wspaniałe krajobrazy regionu i dostarcza pysznych specjałów – takich jak Zillertaler Heumilchkäse – zillertalski ser, produkowany z mleka od krów karmionych wyłącznie naturalnie. Produkcję takiego sera możecie podpatrzyć w jednej z udostępnionych dla zwiedzających serowarni w dolinie Zillertal.
Można by pomyśleć, że klasyczny wizerunek „wesołej pasterki” powstał nie gdzie indziej, jak w dolinie Zillertal. Pisarze podróżnicy z XIX wieku regularnie donosili o bujnych pastwiskach na halach i zawsze skorych do śpiewu tubylcach. Rzeczywiście, mieszkańcy doliny powody do radości niewątpliwie mieli, ponieważ eksportowali swoje bogate plony aż na Węgry i do Czech. Szczególnie dużą popularnością cieszył się ser, który do dzisiaj jest smakowitą wizytówką Regionu Dobrego Smaku. Tajemnice wielowiekowej serowarskiej tradycji doliny Zillertal odsłania przed gośćmi udostępniona dla zwiedzających serowarnia Erlebnissennerei Zillertal, w której można z bliska zobaczyć kolejne etapy przetwarzania mleka i produkcji sera.
Niepowtarzalny smak zillertalskiego sera jest zasługą mleka
W dolinie Zillertal krowy są karmione wyłącznie w naturalny sposób – żywią się mianowicie bujną trawą z pastwisk i aromatycznymi ziołami. Pasza, jaką otrzymują zimą, opiera się na pachnącym sianie z hal i pożywnej śrucie zbożowej. Mleko uzyskiwane od krów utrzymywanych na takiej diecie stanowi podstawę nieporównywalnego smaku wielu rodzajów sera. Mistrz serowarski z serowarniErlebnissennerei Zillertal w Mayrhofen pozwoli Wam zajrzeć podczas pracy przez ramię, dzięki czemu dowiecie się jak się robi takie sery jak zillertalskie Almkäse i Bergkäse, tłusty Emmentaler i Rahmlaib, albo jak z mleka powstaje ser wiejski (Bauernkäse), szary (Graukäse) albo przepyszny Schmugglerkas. Oczywiście zarówno w Erlebnissennerei Zillertal, jak i w wielu innych serowarniach regionu możecie próbować i na miejscu kupować wyrabiane w nich sery.
Mówi się, że mieszkańcy doliny Zillertal potrafią cieszyć się życiem i są bardzo pracowici. Tę opinię potwierdza między innymi prowadzona tutaj…