© Tirol Werbung / Marian Moschen
© Tirol Werbung / Marian Moschen

Bożonarodzeniowy strudel

Gdy na dworze panuje mróz, nie ma nic lepszego niż kawałek tyrolskiego strudla bożonarodzeniowego z filiżanką gorącej herbaty w zaciszu własnego domu. To łatwe w przygotowaniu ciasto jest idealnym pomysłem na świąteczny przysmak. Szybko przywoła wspomnienia z ostatniego urlopu w sercu Alp, bo cóż innego kojarzy się lepiej z Austrią, niż jej słodka potrawa, czyli strudel?

Czy może być lepsza pora roku na wypróbowanie nowych przepisów z Austrii niż adwent? W Tyrolu świąteczne wypieki to prawdziwa tradycja. W tygodniach poprzedzających Boże Narodzenie wszyscy przygotowują się do częstowania ciasteczkami własnego wyrobu, którymi obdarowujemy rodziny, przyjaciół czy kolegów z pracy.

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 do 50 min

Składniki

  • 140 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 2 małe kostki drożdży (84 g)
  • 250 g masła
  • 85 g masła klarowanego
  • 550 g mąki
  • 120 g łuskanych migdałów
  • szczypta soli
  • 100 g masy marcepanowej

Nadzienie ciasta:

  • 300 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej cytryny
  • 50 g kandyzowanej pomarańczy
  • skórka cytrynowa i/lub pomarańczowa
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 g masy marcepanowej

Do posypania:

  • 100 g masła klarowanego
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

  • Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukru i rozpuszczamy drożdże. Mąkę, szczyptę soli, rozdrobnioną masę marcepanową, łuskane migdały, rozpuszczone masło, masło klarowane oraz przyprawy łączymy w misce. Wszystkie składniki zalewamy drożdżami w mleku i całość ugniatamy. Najwygodniej będzie użyć robota kuchennego - 10 minut pracy na niskich obrotach. Do wyrobionego ciasta dodajemy rodzynki, kandyzowane owoce i skórki i ponownie zagniatamy.
  • Stolnice obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy, tak by osiągnęło grubość 3 centymetrów. Całość dzielimy na 3 części. Z masy marcepanowej formujemy wałek, kładziemy na brzegu ciasta, w które go zawijamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Pieczemy 45 do 50 minut. Wyciągamy ciasto, smarujemy roztopionym masłem klarowanym i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Na koniec ponownie smarujemy je masłem oraz obsypujemy grubą warstwą cukru pudru. 
  • Uwaga! Ciasta nie ściągamy z blachy conajmniej przez 12, ale najlepiej nawet przez 24 godziny! Porządnie zapakowany i przetrzymywany w chłodnym pomieszczeniu strucel będzie nadawał się do jedzenia nawet przez miesiąc!
© Tirol Werbung / Marian Moschen
Przygotowanie

Składniki

© Tirol Werbung / Marian Moschen
Przygotowanie ciasta

W misce wymieszaj składniki i dokładnie zagnieć z nich ciasto.

© Tirol Werbung / Marian Moschen
Przygotowanie ciasta

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 cm

© Tirol Werbung / Marian Moschen
Przygotowanie ciasta

Wałeczek marcepanu umieść na cieście

Inne ciekawe przepisy:

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.