Od Kaspressknödel po tyrolski Gröstl: podczas wakacji w Tyrolu koniecznie spróbuj najlepszych, tradycyjnych potraw.
Przez żołądek do serca – kuchnia tyrolska jest pełna różnorodnych przysmaków. Aby jej spróbować, nie trzeba dalego szukać. Tradycyjne potrawy schroniskach. W menu znajdują się pożywne dania, takie jak knedle ze speckiem, a także słodkie wypieki jak Buchteln lub Kaiserschmarrn - już na samą myśl o nich nabiera się apetytu...
1. Speckknödel
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Tyrolskie knedle z boczkiem to klasyczny i dostępny w prawie każdym alpejskim schronisku przysmak. Tradycyjnie knedle podaje się w zupie, choć niektórzy wolą wersję z kiszoną kapustą lub podane z sałatą.
Przepis znajdziesz tutaj: Speckknödel
2. Tyrolski Gröstl
© Tirol Werbung
Pierwotnie przygotowywany z pozostałości po niedzielnej pieczeni, Gröstl stał się symbolem tyrolskiej kuchni: gotowane ziemniaki, kawałki pieczonego mięsa, cebula i jajko sadzone. Proste i niezwykle smaczne danie.
Przepis znajdziesz tutaj: Tiroler Gröstl
3. Kaspressknödel
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Knedle w Tyrolu przygotowywane są na bazie czerstwej bułki, jajka i mleka. Te z różnymi gatunkami sera górskiego, wypiekane są w tłuszczu. Od pokoleń Kasspressknödel należą do najpopularniejszych dań kuchni tyrolskiej. Podaje się je w rosole lub z sałatką.
Przepis znajdziesz tutaj: Kaiserschmarrn
4. Marend tyrolski (Brettljause)
© Tirol Werbung
Popołudniowa przekąska – zwana po tyrolsku Marend – nadaje się oczywiście również jako posiłek główny i nie schroniska. Składa się z sera, boczku, kiełbas wędzonych, często pieczonej na zimno wieprzowiny, smalcu, chrzanu i wiejskiego chleba.
Przepis znajdziesz tutaj: Tyrolski marend
5. Kasspatzln
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Roztopiony, pikantny ser na gorących kluseczkach sprawia, że Spatzln – przyozdobiony smażoną cebulą – jest idealnym posiłkiem po nartach albo po całym dniu w górach.
Przepis znajdziesz tutaj: Käsespätzle
6. Kiachl
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Kiachl to placki z ciasta drożdżowego, smażone na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podawane są z kiszoną kapustą lub na słodko z cukrem pudrem i konfiturą żurawinową.
7. Schlutzkrapfen
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Pierogi – miejscami zwane także Schlipfkrapfen – z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym podawane są z odrobiną roztopionego masła i szczypiorkiem.
8. Placki z jagodami
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Fantastyczny deser! Placki z ciasta drożdżowego z jagodami smażone na patelni na brązowo i podawane z cukrem pudrem.
9. Strauben
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Słodkie wypieki smaży się na wrzącym oleju i posypuje cukrem pudrem. Szczególnie treściwy smakuje z konfiturą żurawinową.
10. Jabłka w cieście
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Kolejną słodką pokusą są plasterki jabłka - smażone w głębokim tłuszczu i podawane z cukrem pudrem.
11. Zillertaler Krapfen
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Pomimo skomplikowanego przygotowania, ten specjał z Zillertalu jest obowiązkowym daniem w menu podczas każdej uroczystości. Pierożki z nadzieniem z ostrym, górskim serem smażone są w głębokim tłuszczu.
12. Kaiserschmarrn
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Co prawda, Kaiserschmarren nie jest „prawdziwym” tyrolskim specjałem, ale „należy” do całej Austrii. Jest tak obecny w menu tyrolskich gasthausów i schronisk górskich, że z pewnością należy do najważniejszych dań kuchni austriackiej. Naprawdę dobry Kaiserschmarren jest misternie przygotowany z ubitych białek i podawany z Zwetschkenröster (powidła śliwkowe).
Przepis znajdziesz tutaj: Kaiserschmarrn
13. Tyrolskie Paunzen z musem jabłkowym
© Tirol Werbung
Paunzen to ciasto ziemniaczane smażone na klarowanym maśle i oleju rzepakowym.
14. Buchteln
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Jak w siódmym niebie! Masło, alkohol, cukier, mąka i jajka. A jeśli do tego ciasto drożdżowe akurat dobrze współpracuje, smakuje wręcz nieziemsko.