Absolutny klasyk wśród przepisów na ciasteczka świąteczne. Filigranowe rogaliki waniliowe to najbardziej popularny rodzaj ciastek świątecznych, którego w okresie adwentu nie może zabraknąć w żadnym domu.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 160 g startych migdałów
- 70 g cukru pudru
- Cukier waniliowy do posypania (jeśli nie chcesz używać kupionego w sklepie cukru waniliowego, po prostu przechowuj cukier puder w słoiku z laską wanilii. W ten sposób uzyskasz cukier waniliowy)
Przygotowanie
- Ciasto zagnieść na gładką masę, uformować w dużą kulę i odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej.
- Z kawałków ciasta uformować wałeczki o grubości 1 cm.
- Oprószyć blat kuchenny mąką i formować wałeczki w kształt zawiniętych rogalików.
- Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 10 do 15 minut. Rogaliki są gotowe, gdy mają ładny, złocistożółty kolor.
- Oprószyć jeszcze gorące rogaliki przesianym przez sito cukrem waniliowym.