© Charly Schwarz
© Charly Schwarz

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

Absolutny klasyk wśród przepisów na ciasteczka świąteczne. Filigranowe rogaliki waniliowe to najbardziej popularny rodzaj ciastek świątecznych, którego w okresie adwentu nie może zabraknąć w żadnym domu.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 160 g startych migdałów
  • 70 g cukru pudru
  • Cukier waniliowy do posypania (jeśli nie chcesz używać kupionego w sklepie cukru waniliowego, po prostu przechowuj cukier puder w słoiku z laską wanilii. W ten sposób uzyskasz cukier waniliowy)

Przygotowanie

  • Ciasto zagnieść na gładką masę, uformować w dużą kulę i odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej.
  • Z kawałków ciasta uformować wałeczki o grubości 1 cm.
  • Oprószyć blat kuchenny mąką i formować wałeczki w kształt zawiniętych rogalików.
  • Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 10 do 15 minut. Rogaliki są gotowe, gdy mają ładny, złocistożółty kolor.
  • Oprószyć jeszcze gorące rogaliki przesianym przez sito cukrem waniliowym.

Ciasteczka świąteczne, © Charly Schwarz
Przygotuj ciasto

Z ciasta uformuj małe wałeczki

© Charly Schwarz
Formuj rogaliki

Zawijając wałeczki w kształt półksiężyca

© Charly Schwarz
Smacznego!

Inne ciekawe przepisy:

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.