Trochę tajemniczo brzmi stare, tyrolskie powiedzenie: „kto je dużo zupy, będzie miał ładne i krągłe kolana”. Powiedzenie to wzięło się jeszcze z czasów, kiedy w kuchni austriackiej zupy były podstawowym jedzeniem, a nie jedynie przystawką przed daniem głównym. Pożywne, austriackie zupy spełniały rolę śniadania, obiadu i kolacji. Skoro przez cały dzień jadło się tylko jedno, Tyrolczycy do ich przygotowania przykładali szczególnie dużo uwagi. W ten sposób, powstały wspaniałe przepisy, z których tyrolska kuchnia słynie do dziś.
Góry były wysokie, komunikacja między dolinami bardzo rzadka, każdy więc gotował austriackie zupy: dolina Zillertal szczyci się zupą z szarego sera Graukäse, w Oberland króluje Krapflsuppe. Skoro kuchnia regionalna na stałe wpisała się w międzynarodowe trendy kulinarne, warto odkryć Tyrol również przez jego tradycyjne smaki. Zebrane przez nas przepisy pozwolą odkryć kulinarne, kulturowe i historyczne aspekty regionu oraz dowiedzieć się, jak smakuje kuchnia austriacka.
Góry były wysokie, komunikacja między dolinami bardzo rzadka, każdy więc gotował austriackie zupy: dolina Zillertal szczyci się zupą z szarego…