Jak przygotować z mleka ser, masło lub jogurt? Przeszklona serownia w dolinie Zillertal dostarcza żywych obrazów prosto z hali produkcji. Zaglądając mistrzom fachu przez ramię, odkryć możemy tajemnicę produkcji tyrolskich przysmaków. W oddzielnej stodole na dzieci czeka mnóstwo atrakcji jak np. dojenie krów.
Ok. 400 gospodarst górskich dostarcza codziennie do ErlebnisSennerei w Mayrhofen w dolinie Zilleral mleko. Z niego produkuje się tutaj ser, masło, jogurt i serek. Przeszklona hala produkcji oraz przewodniki audio guide pozwalają zwiedzającym dokładnie poznać tajemnice produkcji. Hala ma 6000m2 i jest zaprojektowana specjalnie pod podglądających zwiedzających.
W gospodarstwie obok zobaczyć można krowy, kozy i owce a także kurczaki. Znajduje się tu również pawilon pszczelarski w którym dowiedzieć się można więcej o małych, pożytecznych producentach miodu. Dzięki temu dzieci poznają znaczenie tych zwierząt w produkcji ich ulubionych przysmaków. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić ofertę w stodole dzieci mogą poskakać w sianie, pojeździć na mini traktorach i pozjeżdżać zjeżdżalnią umieszczoną w ogromnym dzbanie na mleko. W restauracji „Sennereiküche“ wzmocnić się można produktami prosto z własnej produkcji.
Ok. 400 gospodarst górskich dostarcza codziennie do ErlebnisSennerei w Mayrhofen w dolinie Zilleral mleko. Z niego produkuje się tutaj ser,…