Wizyta w świecie piwa Zillertal.
Na początku Zillertal prezentuje się jako szerokie, zalane słońcem dno doliny. Oddziela się od doliny Inntal na południu w Jenbach, 40 kilometrów na wschód od Innsbrucka, i jest otoczony przez Alpy Kitzbühelskie na wschodzie i Alpy Tuxertalskie na zachodzie. Na początku, pola zbożowe i bujne łąki charakteryzują region wakacyjny, otoczony głównie łagodnie wznoszącymi się zboczami górskimi. W regionie Zillertal, który jest uważany za miejsce narodzin alpinizmu, rolnicy do dziś utrzymują bliskie naturze podejście do hodowli bydła i uprawy pól - głównie ze względu na typowy, aromatyczny ser z siana. W kierunku południowym, 40-kilometrowa dolina, która wraz z bocznymi dolinami jest domem dla 25 gmin, początkowo wznosi się tylko nieznacznie. Dopiero od Mayrhofen, gdzie Zillertal rozdziela się na wąską dolinę Zemmtal z górską wioską Ginzling i dolinę Tuxertal, zaczyna się gwałtownie wznosić. Lodowiec Hintertux stanowi ukoronowanie na końcu doliny. Jego teren narciarski jest otwarty przez cały rok - jako jedyny w Austrii.
Zillertal jest jednym z najbardziej świadomych tradycji i aktywnych regionów w Tyrolu, oferującym szeroką gamę sportów, od kolarstwa górskiego po rafting. Stare tradycyjne stroje i festiwale ludowe, takie jak coroczny Gauderfest w Zell am Ziller, pokazują, że zwyczaje są tu utrzymywane pomimo nowoczesnej infrastruktury turystycznej. Kolej Zillertal, nowoczesny środek transportu, który nadal jest częściowo obsługiwany przez nostalgiczne lokomotywy parowe, w pewien sposób pasuje do tego. Największą sensacją krajobrazową jest wysokogórski park przyrody Alpy Zillertalskie, jego 80 lodowców i liczne trzytysięczniki z Hochfeiler (3 509 m n.p.m.) jako najwyższym wzniesieniem. Obszar ten jest nie tylko w dużej mierze dziewiczy, ale także szczególnie nadaje się do uprawiania turystyki pieszej i wspinaczki. W zimnych porach roku urlopowicze mogą wybierać spośród czterech zróżnicowanych ośrodków narciarskich z kilkuset kilometrami tras, a także narciarstwa biegowego i zimowych wędrówek.
Aby ponownie ugotować